Украинският президент Володимир Зеленски очаква тази седмица Върховната рада да проведе

...
Украинският президент Володимир Зеленски очаква тази седмица Върховната рада да проведе
Коментари Харесай

Зеленски очаква важни решения от парламента за ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски чака тази седмица Върховната рада да организира решаващи гласувания, изключително тези, свързани с подготовката за започване на договаряния за участие с Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи президентът във вечерното си послание, представено от " Укринформ ".

" Проведох обширна среща с премиера Денис Шмигал. По-специално обсъдихме съдействието с сътрудниците, подготовката на нови решения за поддръжка на страната ни и съдействието с донорите ", сподели Зеленски, добавя news.bg. 

Той сподели, че чака решаващи гласувания от Върховната рада тази седмица. Това важи и за това какво се чака от Украйна в връзките ѝ с кредиторите и какво Украйна би трябвало да направи в подготовката за началото на договарянията с Европейски Съюз, добави той.

" Наш приоритет е цялостното използване на всички нужни решения, които ще разрешат на Украйна да извърши всичко належащо в европейската посока. Вярваме, че Европейски Съюз също ще извърши обещанието си към Украйна ", сподели Зеленски.

Зеленски сподели, че също по този начин е разискал с Шмихал въпроси, свързани с енергетиката, работата на държавното управление по енергийната резистентност на Украйна и гладкото действие на всички системи в страната.

" Благодарение на интеграцията на нашата енергийна система с Европа имаме подобаваща поддръжка от нашите съседи, което е значимо. Благодаря на всяка страна, която оказва помощ. Благодаря на всяко украинско семейство - всеки, който схваща провокациите на войната и температурата и употребява електричество спестовно и рационално ", добави той.

През идващите няколко дни Върховната рада възнамерява да одобри редица значими законопроекти за европейската интеграция.

Започването на договаряния за участие на Украйна в Европейски Съюз е исторически миг. Това съобщи президентът в речта си на съвещание на Европейския съвет.

Шмигал приветства през ноември нов транш помощ от 1,5 милиарда евро от Европейския съюз в сряда, заявявайки, че това е от основно значение за поддържането на макроикономическата непоклатимост на страната, до момента в който бушува войната с Русия. 

Украйна изпълни 2 от 7 условия за пускане на процеса на участие в Европейски Съюз.

През 2019 година Европейската комисия предложи промени в системата за допускане на нови страни в Европейски Съюз, с цел да даде повече дума на съществуващите членове, откакто страни, в това число Франция и Дания, възразиха против разширението на Европейски Съюз, с цел да се включат шест страни от Балканите.

Началникът на кабинета на украинския президент иска да провежда среща сред украинския и унгарския водач поради опозицията на Будапеща на предложението за започване на договаряния за участие на Киев в Европейския съюз.

Андрий Йермак съобщи, че е разговарял с унгарския външен министър Петер Сиярто за възможна среща сред Зеленски и унгарския министър председател Виктор Орбан - откакто Орбан и неговата партия публично се опълчиха на започването на договаряния за участие на Украйна.

В " Телеграм " Йермак заяви, сподели, че двамата са се съгласили " да работят по определянето на подобаваща дата за такава среща ".

Необходимо е да има единомислещо утвърждение на срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица, с цел да продължат договарянията за участие на Украйна и Молдова, както предлага Европейската комисия. Киев счита участието в Европейски Съюз за основна стъпка за доближаване със Запада, откакто преди 21 месеца съветските сили нахлуна на територията ѝ.

Йермак, който сега е във Вашингтон с украинска делегация, обсъждаща помощта на Съединени американски щати за Киев, означи, че Украйна " разчита на позитивно решение " от срещата на Европейски Съюз.

Той уточни, че украинският парламент ще прегледа през идващите дни законодателство, което е основно за кандидатурата за участие на Киев. " Изпълняваме отговорностите си напълно ", увери Йермак.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР